Schone lucht voor ieder kind in Mongolië

In ‘het land van de blauwe lucht’ Mongolië is de vervuiling zo ernstig, dat kinderen enorme gezondheidsrisico’s lopen. UNICEF en de overheid van de meest vervuilde stad van Mongolië, Bayankhongor, werken samen aan het behalen van één doel: een steenkoolvrije stad in 2022 door middel van een implementatieplan voor duurzame energie.

Bij Mongolië denk je aan eindeloze, ongerepte steppes. Dat de lucht in dit land op veel plekken zeer vervuild is, ligt dan ook niet voor de hand. Toch woont ruim 60 procent van de bevolking in Mongolië in gebieden waar luchtvervuiling een grote bedreiging vormt voor de gezondheid. De extreem koude temperaturen in de winter zorgen ervoor dat de slecht geïsoleerde huizen en Ger-tenten flink opgewarmd moeten worden. Met steenkool, een enorm vervuilende brandstof.

Met name kinderen en zwangere vrouwen ondervinden problemen van het inademen van de vuile lucht. Bij kinderen worden luchtwegaandoeningen regelmatig vastgesteld en ook kan de hersenontwikkeling van ongeboren en jonge kinderen worden beïnvloedt. Meer dan genoeg redenen om de luchtvervuiling in Mongolië snel aan te pakken.

UNICEF zorgt, met steun van Stichting Retourschip, dat het gebruik van steenkool wordt vervangen door duurzame energie oplossingen. Tot nu toe zijn meer dan 200 huishoudens geholpen aan schone producten voor het koken, isoleren, verwarmen en reinigen van hun huizen. Desalniettemin zijn er nog veel huishoudens te gaan. UNICEF hoopt de negatieve gevolgen van luchtvervuiling in Bayankhongor structureel verder terug te dringen en een gezonde toekomst vast te stellen voor ruim 12.000 kinderen. Deze kinderen zullen als eersten van de maatregelen profiteren. Daarna moeten andere steden in Mongolië volgen.”