Amerpoort is een zorginstelling die zorg en ondersteuning biedt aan mensen met een verstandelijke beperking: van jong tot oud en van licht tot ernstig meervoudig beperkt.

Voor mensen met een verstandelijke beperking is het tegenkomen van veel verschillende hulpverleners realiteit. Realiteit die niet bevorderlijk is voor het opbouwen van vertrouwen in de ander, gezien hun problemen in het opbouwen van een relatie. Voor mensen met een ernstige verstandelijke beperking is dit nog een groter probleem. Zij kunnen zich niet of nauwelijks verbaal kenbaar maken. Veranderingen van begeleider leiden tot een onzekere periode voor de persoon met de verstandelijke beperking. Opnieuw een proces van iemand leren kennen, leren vertrouwen en afwachten of en zo ja wanneer diegene je goed gaat begrijpen.

Met de ‘Dit ben ik’-video wordt in beeld wordt gebracht wie de cliënt is en wat hij/zij nodig heeft. Dit gebeurt aan de hand van een aantal centrale thema’s die passen bij het leven en de begeleiding(sbehoefte) van de cliënt. De methode gaat er van uit dat dit positieve effecten heeft op het ervaren zelfvertrouwen van medewerkers, dat probleemgedrag bij cliënten afneemt, en positief getint gedrag toeneemt. Dit is ook de ervaring van begeleiders die reeds werken met de ‘Dit ben ik’ video’s binnen het Kinderdagcentrum van Amerpoort.

Met dit project willen wij het gebruik van het product optimaliseren en bestendigen, zodat de kennis rondom de ‘Dit ben ik’ video breder ingezet kan worden en meer cliënten die zich moeilijk verstaanbaar kunnen maken profijt hebben hiervan in hun dagelijkse zorg en bij wisseling van begeleiders.